Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit
Persoanele fizice care desfăşoară activităţi comerciale vor determina venitul net anual pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.
Legislaţia în materie prevede că norma de venit pentru fiecare activitate independentă, desfăşurată de contribuabil, care generează venit comercial, nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu 12.
În cazul în care un contribuabil desfăşoară o activitate independentă, care generează venituri comerciale, pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă acelei activităţi este corectată astfel încât să reflecte perioada în care a fost desfăşurată activitatea respectivă în acel an.
Contribuabilii care desfăşoară mai multe activităţi care generează venituri comerciale, vor determina venitul net din aceste activităţi prin însumarea normelor de venit corespunzătoare fiecărei activităţi. Totodată dacă un contribuabil desfaşoară mai multe activităţi, printre care şi activităţi pentru care venitul net se determină pe baza contabilităţii în partidă simplă, atunci venitul net din toate activităţile se va determina pe baza contabilităţii în partidă simplă (excepţie făcând veniturile agricole).
Persoanele fizice autorizate, care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit, au obligaţia să completeze numai la rubrica de încasări din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi. Trebuie avut în vedere faptul că, la depăşirea unui venit brut anual de 100.000 euro (echivalentul în lei), începând cu anul fiscal următor contribuabilii au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real.
Atenţie! Contribuabilii care desfăşoară activităţi comerciale, pot opta ca venitul net anual să fie determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă.